Team “Iets minder vlees”

Sinds enkele jaren kijk ik geen TV meer, maar sommige programma’s zijn wel de moeite waard om via internet nog even na te kijken. Zo is er ook Zondag met Lubach. Met Arjan is het elke zondag even lachen en ondertussen slaat ie ook nog de spijker op z’n kop. Bij sommige van z’n afleveringen denk ik wel eens: “Ik hoop dat er mensen zijn die hierdoor ook iets gaan veranderen.” Een van zijn sterkste afleveringen waar ik deze gedachte had, ging over het eten van vlees.

Het is inmiddels overduidelijk dat onze vleesproductie- en consumptie een enorme druk uitoefent op het milieu en een significantie bijdrage levert aan klimaatverandering. Voor mij werd het tijd om lid te gaan worden van team “Iets minder vlees”.

Waarom niet helemaal vegetariër worden?

Ik zal eerlijk zijn, daar heb ik een paar redenen voor. Allereerst de meeste egoïstische: ik kan ontzettend genieten van af en toe een lekkere portie spare ribs en ik ben gewend om te koken met vlees. Groente, aardappeltjes en een lekkere schnitzel. Of stukjes kip in de wok voor een oosters gerecht. Gehakt rullen voor een heerlijke lasagna bolognese. Volgens mij zijn de vegetarische gerechten die ik zelf kende op één hand te tellen…
Ten tweede voel ik me totaal geen eco-yuppie en ik ben ook niet van plan om dat te worden. Ik ben blij dat er steeds meer mensen zijn die daar wel voor kiezen, maar voor mij is dat echt een stap te ver. Misschien over een paar jaar. Ik voel er in ieder geval niets voor om zo iemand te worden die dan zijn vrienden gaat opleggen dat ze ook een portie zonder vlees moeten maken, speciaal voor mij.
Mijn laatste reden is dan nog wel de meest praktische. Ik ken mezelf. Er zijn nachten dat ik niet goed slaap en moe op m’n werk kom. Dan komt daar soms nog een lange dag met vergaderingen achteraan. Tegen etenstijd ben ik helemaal kapot en heb ik echt geen puf meer om dan nog eens de moraalridder uit te hangen. Ik had er niet het vertrouwen in dat ik het in me had om helemaal vleesloos door het leven te gaan.

Wat dan wel?

Mijn verandering ging in een paar stappen. Het eerste wat ik ergens begin dit jaar besloot, was dat ik geen vlees meer bij m’n ontbijt zou nemen. Eigenlijk maar een kleine verandering, maar het was een begin. Ik at regelmatig een broodje met ham en kaas. Door de ham te vervangen door komkommer en wat peper, was deze stap gelukt en bleef m’n ontbijt nog steeds lekker.
Alleen m’n ontbijt veranderen vond ik alleen niet voldoende. Dat is net als een spel voor kleuters uitspelen op het makkelijkste niveau. Ik moest wel een moeilijker doel kunnen bereiken. Die gedachtegang bracht mij tot het beleid wat ik sinds april ongeveer volg. Voor de mensen voor wie labeltjes en hokjes werken: officieel heet ik nu volgens mij een flexitariër.
Mijn beleid is eigenlijk heel simpel. Ik wil elke maand minimaal 16 dagen geen vlees eten. De overige dagen mag het wel. Ik heb een kalendertje gemaakt, waarop ik elke dag netjes rood kleur als ik vlees heb gegeten of groen kleur als ik de dag vleesloos heb weten door te brengen. Ik ben hier heel strikt in. Zo zijn er dagen die rood zijn geworden, omdat er één plakje worst in m’n lunch zat.
Screen Shot 2017-09-04 at 14.18.36

Dit bevalt me goed

Zoals je kunt zien, lukt het me al een paar maanden om mijn doel te halen. In augustus heb ik zelfs meer dan 16 dagen groen weten te maken! Het lukt me tot nu toe dus om minder vlees te eten en daarmee een bijdrage te leveren aan het duurzamer maken van de wereld.
Door in zo’n kalender de groene dagen bij te houden, voel ik me ook minder schuldig als ik een dag rood maak. Over de gehele linie merk ik wel dat ik veel bewuster ben geworden van vleesconsumptie. Zowel bij mijzelf, als ook in de gehele maatschappij.

Wil je met me meedoen?

Wat ik ook wel fijn vind, is dat vrienden me niet wegzetten als zo’n vega-weirdo, maar ik juist zie dat sommigen geïnspireerd raken en ineens zelf ook minder vlees gaan eten. Dit geeft me een goed gevoel: precies dit effect kan nog wel eens een grotere impact op de wereld hebben, dan één persoon die in z’n eentje volledig vegetariër wordt.
Anyway, als jij denkt dat je het in je hebt om met deze uitdaging mee te doen, is dat een uiterst effectieve manier om een bijdrage te leveren. In principe kun je er vandaag gewoon mee beginnen. Wil je ook een kalender gaan bijhouden en heb je een Google-account, dan heb ik een exemplaar voor je klaarstaan als Google Spreadsheet. Je kunt er een kopie van maken (of als Excel-bestand downloaden) en dan je eigen versie gaan bijhouden.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s