Mijn goede voornemen in 2017

Er is weer een nieuw jaar begonnen. Bij veel Nederlanders is het een traditie om het jaar te beginnen met goede voornemens. Ik heb hier vrij zelden aan meegedaan, met als argument dat als ik mezelf dan toch wil verbeteren, dat ik niet eerst hoef te wachten tot er een nieuw jaar begint.

Één jaar heb ik een uitzondering gemaakt op dit argument. Dat was het jaar 2013 en dat is alweer vier jaar geleden. In dat jaar heb ik het voornemen opgepakt om elke week minimaal 1x uit m’n comfort zone te gaan.

Het lastige aan goede voornemens is om ze ook vol te houden. Er zijn een aantal tips om de kans op succes te vergroten, waaronder het publiek maken van je voornemen, zodat andere mensen jou eraan kunnen herinneren als je van het goede spoor af raakt. Daarom heb ik destijds een spreadsheet online gezet.

Als je nu die spreadsheet bekijkt, zie je dat ik elke week heb bijgehouden hoe vaak ik bewust buiten m’n comfort zone ben gegaan. In de eerste helft van het jaar ging het best goed, er was zelfs een week waarin ik 3x buiten m’n comfort zone ben gegaan! Maar in juni heb ik mijn goede voornemen laten vallen.

Op zich is dat wel jammer, want als je uit je comfort zone gaat, ontdek je nieuwe dingen in het leven, doe je dingen waarvan je vooraf dacht dat je die nooit zou kunnen of zou durven én wordt datgene wat je hebt gedaan makkelijker om in de toekomst opnieuw te doen.

Overigens ben ik niet helemaal gestopt met buiten m’n comfort zone gaan, ik doe dat nog steeds. Ik was vooral gestopt met het bewust opzoeken van die situaties en ze bijhouden in de spreadsheet.

Wat ik overigens niet heb bijgehouden is wát ik heb gedaan dat buiten m’n comfort zone lag. De belangrijkste reden daarvoor: om dát publiek te maken lag echt te ver buiten m’n comfort zone. Iedereen zou kunnen zien wat ik eng vond, zelfs de dingen die voor anderen misschien vanzelfsprekend zouden zijn. Die gedachte alleen al was te spannend voor mij. Het is echter wel jammer, want ik kan nu niet naar voorbeelden terugzoeken van dingen die ik dat jaar heb bereikt met dit voornemen.

Er zijn echter een paar dingen die ik me nog goed kan herinneren die ik heb meegeteld in dat jaar en die een grote en positieve invloed op mijn leven hebben gehad. Zo heeft dit goede voornemen eraan bijgedragen dat ik dat jaar een baan in ’t buitenland aangeboden heb gekregen, een startup ben begonnen en een relatie ben begonnen met een geweldig persoon.

Nu zijn we een paar jaar verder. Doordat ik veel dingen heb gedaan buiten m’n comfort zone, zijn er dingen die nu comfortabel geworden zijn voor mij. Dat is goed! Ik kom nu echter nieuwe dingen tegen die ik weer eng vind om te doen en ik kies er steeds vaker voor om die niet te doen.

Daarom heb ik besloten in 2017 opnieuw het goede voornemen op te pakken om elke week bewust uit m’n comfort zone te gaan. Net als vorig jaar, zal ik de resultaten openbaar te maken. Er is wel een verschil met de vorige keer: dit jaar ga ik bijhouden wat ik wel en niet heb gedaan. Ik heb hier twee veldjes voor toegevoegd, waarvan er één publiek is en één voor mijzelf. Want ja, ik wil graag over een paar jaar hierop kunnen terugkijken, maar sommige dingen liggen nog steeds te ver buiten m’n comfort zone om met de hele wereld te delen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s