Uw bankrekeningnummer is uw polisnummer

Gisteren wandelde ik met wat collega’s door winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem en zag daar een reclame van de bank anno nu. Blijkbaar bieden ze verzekeringen aan en hebben ze iets bijzonders bedacht: als ik bij deze bank zowel een bankrekening zou openen en een verzekering zou afnemen, zou mijn polisnummer gelijk zijn aan mijn bankrekeningnummer. Gatverdamme, wat een eng idee!

Ik heb een opleiding in informatiebeveiliging gedaan, dat weten mensen. Als gevolg daarvan maken vrienden wel eens grapjes als ze mij informatie moeten geven, zoals IP-adressen, e-mailadressen of het nummer van hun bankrekening. Zo’n bankrekeningnummer vraag ik dan, zodat ik geld kan overmaken dat ze me hebben voorgeschoten. Lijkt me een heel goede reden.

Vanwege mijn opleiding krijg ik toch wel eens — ik neem aan voor de gein — de grap naar m’n hoofd “Hmm, is dat wel een goed idee? Nou, ik neem aan dat je er toch niet meer mee kunt dan er geld naartoe sturen.” Bij sommige vrienden reageerde ik met een uitleg van het concept automatische incasso, bij andere liet ik het maar bij een simpel “inderdaad.”

Overigens is een contract bij een bank om automatische incasso’s te mogen uitvoeren redelijk eenvoudig te verkrijgen. Banken hebben verschillende voorwaarden waar je als aanvrager van zo’n contract aan moet voldoen, maar bijzonder hoog zijn die eisen niet. Doorgaans moet je het contract als bedrijf aanvragen en bijv. minimaal een jaar (zakelijk) klant zijn bij die bank. Daar voldoe ik wel aan, maar dat terzijde. Wees overigens gerust, ik heb geen incassocontract bij een bank.

Maar ineens is nu je bankrekeningnummer ook het polisnummer van je verzekering. Dat betekent dat iedereen die je bankrekeningnummer heeft, je verzekering kan bellen om informatie in te winnen of misschien zelfs wijzigingen aanbrengen aan je polis of schade kan declareren. Denk eens na aan wie je je bankrekeningnummer bekend maakt; dit is een oefening die je zelf eens kan doen. Om je op weg te helpen: denk eens aan je telefoonmaatschappij, de verhuurder van je woonruimte, elke winkel waar je iets met je pinpas betaalt.

Als interessant gedachte-experiment kun je eens nagaan of de mensen en bedrijven die je bankrekeningnummer kennen er belang bij kunnen hebben om informatie bij je verzekeraar in te winnen. Ik geef er eentje: je hebt problemen bij een winkel waar je een gloednieuwe TV hebt gekocht en je bluft met het inschakelen van je rechtsbijstandverzekering, want die winkel weet natuurlijk niet dat jij die verzekering helemaal niet hebt… Toch?

Iets heel anders, maar wel gerelateerd: wat kan een door bezuinigingen onderbetaalde ziekenhuismedewerker met het BSN-nummer wat op je zorgpas staat doen als jij een tijdje in een ziekenhuisbed doorbrengt? En als je verdedigt met het feit dat dat nu.nl schrijft over “in combinatie met naam-, adres- en woonplaatsgegevens”, moet je eens nadenken over de vraag of die ziekenhuismedewerker toegang heeft of kan krijgen tot die informatie.

Advertentie

Een gedachte over “Uw bankrekeningnummer is uw polisnummer

  1. Ik kreeg er ook direct jeuk van toen ik het hoorde. Goed dat je dit een keer aankaart. We zouden eigenlijk een keer de proef op de som moeten nemen — alleen zijn verzekeringen redelijk cruciaal, dus vind maar eens iemand die daaraan mee wil werken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s