Maar zo’n credit card is toch hartstikke gevaarlijk?

Ik ben redelijk enthousiast over mijn credit card en daardoor krijg ik wel eens de vraag of zo’n ding niet hartstikke gevaarlijk is. Oplopende schulden, belachelijke rentepercentages, fraude door internetcriminelen. Wat mij betreft is een credit card minder gevaarlijk dan autorijden: je kunt ook een gek tegenkomen die je doodrijdt, een flitskast die de staatskas aanvult of een crimineel die ’t op je autoradio heeft voorzien. Volgens mij is het betalen met een credit card juist veiliger dan een aantal andere opties.

In een winkel betalen met een credit card is vergelijkbaar met betalen met een pinpas. Je haalt je pas door een magneetlezer of steekt hem in een chiplezer en je vult een pincode in of je zet een handtekening. Achter de schermen zijn er nogal wat verschillen, maar het grootste verschil dat je als klant merkt is dat bij pinnen het geld direct van je rekening wordt afgeschreven, terwijl dit bij een betaling met credit card pas aan het einde van de maand gebeurt. En zolang alles goed gaat is dat ook het enige verschil.

Voor betalingen op internet zijn er wat meer verschillen, afhankelijk van waar de webwinkel zich bevindt en via welke instelling je credit card is uitgegeven. In Nederland is bijvoorbeeld iDeal een veelgebruikte betalingsmethode, welke een grote overeenkomst heeft met pinnen in de winkel: het geld is direct van je rekening gehaald. Wederom is dat bij een betaling met de credit card pas aan het einde van de maand. En zolang alles goed gaat is dat ook het enige verschil.

Maar er gaan ook wel eens dingen verkeerd. Drie problemen die wel eens voorkomen: de (web)winkel komt z’n afspraken niet na, een aangeschaft product wordt gestolen of er wordt gefraudeerd met je betaalpas. In al deze drie gevallen zou ik blij zijn dat ik heb gekozen voor een betaling met credit card. Ik behandel ze even kort.

Verkoper komt de afspraken niet na

Je ontdekt een webwinkel op internet waar ze dat ene product dat je nergens meer kan vinden nog verkopen. Ondanks dat het een onbekende site is wil je toch erg graag die bestelling plaatsen. Als je er nu voor kiest om met iDeal te betalen, is er 1 zekerheid in de transactie: het geld komt terecht bij de verkoper. Als de verkoper vervolgens z’n afspraken niet nakomt, bijvoorbeeld door het product niet te leveren of een verkeerd product te leveren, kun je dat gaan oplossen met de verkoper. En als die verkoper niet meewerkt, heb je in principe pech en kun je besluiten een juridische procedure te starten en een rechter om een uitspraak te vragen. Kost tijd, kost moeite en afhankelijk van het uitgegeven bedrag is dat je wellicht niet waard.

Als je nu kiest voor betaling met credit card, heb je ineens een instelling waar je terecht kunt met klanten. Als je het geschil met de verkoper niet weet op te lossen, kun je aankloppen bij de instelling die je credit card heeft uitgegeven. Je geeft aan dat je een transactie wil betwisten en indien hierom wordt gevraagd toon je aan dat je contact hebt gehad met de verkoper om het probleem samen op te lossen en toon je aan waarom de verkoper zich niet aan de afspraken houdt. De verkoper krijgt ook de kans om zijn standpunt te maken en de financiële instellingen besluiten om een uitkomst. Als deze uitkomst in je voordeel is, krijg je je geld terug.

Het product komt netjes aan, maar wordt gestolen

De (web)winkel houdt zich netjes aan alle afspraken en jij ontvangt mooi op tijd het product dat je hebt besteld. Een maand lang maak je er met veel plezier gebruik van, maar onverhoopt wordt het gestolen. Wat niet iedereen weet is dat aan veel credit cards een aankoopverzekering is gekoppeld: producten die tijdens de aankoop betaald zijn met de credit card zijn voor een bepaalde periode verzekerd, welke in Nederland vaak een half of een heel jaar is. Let er op dat niet elke credit card zo’n verzekering heeft en dat er voorwaarden of restricties aan kunnen zitten.

Er wordt fraude gepleegd

Een heel vervelende ervaring is het wanneer je ontdekt dat er geld van je rekening afgeschreven is of een transactie met je credit card wordt gedaan waar je zelf geen opdracht voor hebt gegeven. Het kan, zowel met een pinpas als met een credit card, gebeuren dat criminelen een kopie maken van je betaalkaart. Wanneer je dit ontdekt moet je in ieder geval contact opnemen met de instelling waar je de kaart van ontvangen hebt en wat er vervolgens zal gebeuren verschil van geval tot geval.

Over het algemeen worden ongeautoriseerde transacties van een credit card teruggedraaid. Het is aan de verkoper om aan te tonen dat jij daadwerkelijk de persoon bent geweest die de transactie heeft goedgekeurd, bijvoorbeeld door de handtekening te tonen. Wanneer een crimineel een betaling uitvoert met een kopie van jouw credit card, maar daarbij een onjuiste handtekening plaatst, welke vaak door de verkoper niet of niet goed wordt gecontroleerd, kan de verkoper dit niet aantonen en zal je het geld terugkrijgen. Helaas gaat dit in sommige gevallen wat moeilijker, maar in essentie verschilt dit niet met pinpasfraude.

Een gedachte over “Maar zo’n credit card is toch hartstikke gevaarlijk?

  1. Helemaal mooi. Als JIJ een transactie betwist is het 1 telefoontje (van een minuut of anderhalf) en je geld word teruggeboekt, onherroepelijk. Daarna is het aan de ontvangende partij om te bewijzen dat de transactie terecht was en alleen dan word ‘ie alsnog doorgevoerd. Maar als die partij niet met een antwoord komt, is het jammer en heb jij je geld terug. Dat hoeft niet eens een specifiek fraudegeval te zijn, of een vermoeden van, op het moment dat jij een rare jeuk krijgt bij een transactie is het aan jou om te bellen en worden er verder aan jou geen vragen gesteld.

    Ook fijn, het gebeurt wel eens dat er reeksen nummers op straat terecht komen, met die nieuwe security code word het steeds lastiger voor een onverlaat daarvan gebruik te maken, maar je CC maatschappij roept in dat geval een hele reeks nummers terug en dan krijg je een nieuwe kaart. Nog voordat je ook maar het vermoeden hebt dat er iets gebeurd zou kunnen zijn, krijg je een brief met “hoi, hier heb je een nieuwe kaart, je oude is ongeldig want mogelijk is er iets mis gegaan, veel plezier er mee”.

    Los van dat, van alle veiligheid, is een CreditCard in mijn ogen vooral gemak. Het ding opent deuren, maakt niet uit waar. Tanken bij het tankstation? Creditcard is net zo handig als een tankpas zo niet handiger. Willekeurig wat in een willekeurig buitenland betalen (bijvoorbeeld je lunch in de USA)? Creditcard, dat werkt VEEL beter dan lastig op zoek gaan naar een ATM die dollars uit spuugt. (Ze vinden het daar sowieso vreemd als je niet met plastic betaald. Ook bij de douane. Creditcard en 100 USD aan contant geld levert je ws minder vragen op dan een pinpas, geen creditcard en 1000 USD aan contanten.) Online transactie met een willekeurige leverancier (DealExtreame bijvoorbeeld)? Creditcard, veel en veel handiger dan willekeurig welke andere optie.

    Ik sjouw inmiddels al erh, sinds 1998 rond met minstens 1 CreditCard, of meer, een debitcard uitgegeven door MasterCard en heb zelf enkel positieve ervaringen. Ja het kost geld, jaarlijks. Maar het gemak dat je er van hebt staat in absoluut geen verhouding tot de kosten van het ding. Alleen bij Ikea Nederland heb je aan een Mastercard niets, die accepteren alleen VISA. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s