Vandaag heb ik 200 dollar bespaard door Bitcoin

De laatste weken galmt er een nieuwe hype over The Interwebz: Bitcoin. Het is digitaal geld, er is geen centrale autoriteit die het geld uitgeeft en last but not least: het is goedkoop in gebruik. En dat laatste is handig, want dat scheelde mij vandaag 200 dollar aan transactie- en valutawisselkosten aan PayPal. In deze post geef ik een korte introductie in Bitcoin.

Bitcoin is het makkelijkst uit te leggen als soort tussen bankrekening. Je gebruikt Bitcoin alsof het een bankrekening is bij een bank waar je online kunt bankieren. Op mijn computer staat een programma dat met het Bitcoin-netwerk communiceert. Het toont mij een saldo en ik kan er geld mee versturen en ontvangen.

Wanneer iemand mij Bitcoins wil sturen, heeft deze persoon een adres van mij nodig. Een van mijn adressen is 1PHednyu7gf1zzhKQogKbpvNHQWQGb1Nvu. Wanneer hier geld naartoe wordt gestuurd, zal dit als saldo in mijn Bitcoin-applicatie verschijnen.

Het grote verschil met een klassieke bankrekening is dat de administratie over je bankrekening niet door een bank wordt gedaan, maar in een wereldwijd gedistribueerd netwerk: het Bitcoin-netwerk. Dit heeft een aantal gevolgen.

Om te beginnen betekent dit dat de waarde van een Bitcoin niet gekoppeld is aan een bestaande valuta. Het is dus niet zo dat een Bitcoin evenveel waard is als een euro of een dollar en er zijn, net als tussen de euro en de dollar, schommelingen in de waarde van een Bitcoin ten opzichte van een euro of een dollar.

Het betekent ook dat er geen enkele overheid of centrale bank in staat is om zomaar Bitcoins bij te maken, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid nieuwe dollars kan uitgeven en daarmee het aanbod aan dollars kan reguleren. Het aantal bestaande Bitcoins is het resultaat van een algoritme dat ingebakken zit in de software waarmee het wereldwijde netwerk is opgebouwd.

Een ander gevolg is dat banken en andere financiële instellingen niet meer in staat zijn om de geldstroom te blokkeren. Zo waren de meest gangbare geldstromen voor donaties aan WikiLeaks eind vorig jaar geblokkeerd, doordat PayPal, MasterCard en Visa transacties aan deze site weigerden. Hoewel een bedrijf — dus ook PayPal — het recht heeft om zelf te beslissen met wie ze zaken doen, vind ik het een ongewenste situatie in een democratie dat zulke partijen zo’n grote invloed kunnen uitoefenen op de inkomstenstroom van een bedrijf.

Zou WikiLeaks een Bitcoin-adres hebben, dan kunnen donaties niet eenvoudig meer worden geblokkeerd. Het zal nog altijd mogelijk zijn — als een deel van het wereldwijde netwerk zich daarvoor gaat inzetten — om transacties aan dit adres te weigeren, maar het effect hiervan zal zijn dat het gewoon langer duurt voor de transactie wordt aangenomen. De geldstroom helemaal dichtzetten is dus niet meer aan een enkele partij weggelegd.

Daarnaast is het gebruik van Bitcoin soms veel goedkoper dan andere betaalmethoden. Zo moet ik bijvoorbeeld 3,4% van het transactiebedrag van ontvangen betalingen afdragen aan PayPal als ik van hun diensten gebruik wil maken. Omdat ik vandaag een deal van 3.400 dollar met iemand in de VS heb gemaakt, zou dat mij bijna 120 dollar kosten! De Fee Calculator is overigens een handige tool om te ontdekken wat een transactie bij PayPal kost. Daarnaast rekent PayPal ook nog 2,5% aan valutawisselkosten.

Dit laatste is een hele praktische eigenschap van Bitcoin: wanneer je wel eens geld overmaakt over landsgrenzen (buiten de EU), dan zul je merken dat er enorme bedragen worden gerekend om je daarbij te helpen. Hoewel voor een klant niet zichtbaar, is het ook zo dat creditcardmaatschappijen enkele procenten van het transactiebedrag innen, net zoals PayPal dat doet. Met Bitcoin kost een betaling naar een exotisch land waar nog nooit een creditcard is geweest net zo veel als een betaling aan je buurman: op het moment zijn beiden volledig gratis.

Advertentie

Een gedachte over “Vandaag heb ik 200 dollar bespaard door Bitcoin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s