Een andere auto: waar betaal ik het van?

Een maandje terug heb ik een andere auto gekocht. Ik heb van de verkoper begrepen dat de meeste mensen zo’n auto kopen in combinatie met een lening. Een dure grap, want naast de auto betaal je ook de rente. Gelukkig had ik al netjes een spaarsaldo klaar om de auto mee te betalen. Ik krijg wel eens vragen van mensen waar ik dat geld toch vandaan haal. Middels een eenvoudig stappenplan doe ik uit de doeken wat mijn geheim is.

Er zijn eigenlijk maar twee dingen die van belang zijn: een spaarrekening en een automatisch spaarschema. Deze laatste is het belangrijkst en ga ik het diepst op in.

Stap 1: de spaarrekening. Er zijn diverse banken waar je kunt sparen. Omdat ik het erg interessant vind om met deze materie bezig te zijn, heb ik aardig wat tijd gestopt in het vergelijken van spaarrekeningen. Op het moment van schrijven vind ik de spaarrekening van MoneYou het meest interessant en wel om drie redenen: je kunt er meerdere rekeningen aanmaken voor verschillende doelen, het rentepercentage hoort al enige tijd tot een van de hoogsten en het spaartegoed valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Stap 2: het automatisch spaarschema. Als je enkel een spaarrekening hebt, kom je nog niet vanzelf aan geld. Ik gebruik een automatisch spaarschema om hiervoor te zorgen. Door zo’n schema op te zetten, bereik je zonder omkijken je doelen en weet je bovendien dat je het geld dat overblijft zonder schuldgevoel kunt uitgeven.

Spaarschema

De eerste stap bij het maken van een spaarschema is nagaan waar je de komende jaren geld aan zou willen uitgeven. Een aantal voorbeelden zijn: een auto, een nieuwe laptop, een nieuwe fiets of een aanbetaling voor een eigen huis. Deze doelen zet je in een lijstje of misschien zelfs in een spreadsheet.

Wanneer je een lijstje hebt gemaakt, ga je voor elk item een schatting maken wanneer je dit doel wil bereiken en hoeveel geld je nodig zult hebben. Ik heb gemerkt dat dit de lastigste stap is. Het is overigens niet erg als je er een beetje naast zit. Door deze oefening te doen en überhaupt een spaarschema op te zetten ben je al een stuk beter voorbereid dan je geldstroom gewoon z’n loop te laten gaan.

Een voorbeeld: een van mijn spaardoelen is mijn volgende auto. Ik weet nog niet wanneer ik aan een volgende auto toe ben en ik weet ook nog niet wat voor auto ik dan wil kopen. Maar laat ik mezelf eens wagen aan een schatting: over 3 jaar wil ik een andere auto. Tegen die tijd heb ik waarschijnlijk wel een keer promotie gekregen en wil ik een wat nieuwere auto met wat meer luxe en comfort. Gezien mijn ervaringen bij het rondkijken naar auto’s de laatste maanden lijkt het mij redelijk dat ik tegen die tijd rond de 7.000 euro wil bijleggen, naast de inruilwaarde van mijn huidige auto. Dat is dus mijn spaardoel. Deel ik 7.000 euro door 36 maanden, betekent dat dat ik elke maand een kleine 200 euro zou moeten sparen.

Nogmaals: deze oefening is niet gemakkelijk. De getallen die je kiest hebben een enorme invloed op de bedragen die je als uitkomst krijgt. Het kan de eerste keer ook een wat deprimerend effect hebben als je beseft hoeveel je maandelijks opzij moet leggen om al je doelen te verwezenlijken. Laat het dan even op je inwerken en kijk er over een paar dagen opnieuw naar. Als je het idee hebt dat je doelen niet haalbaar zijn, maak dan eens een begin door de maandelijkse inleg naar beneden bij te stellen en in ieder geval te starten met sparen.

Nu je weet welke spaardoelen je hebt en je weet wat je er maandelijks voor moet sparen, maak je voor elk doel een aparte rekening aan. Gebruik vervolgens de online bankieromgeving van je bank om een maandelijkse inleg aan te maken, een paar dagen nadat je salaris wordt gestort. Krijg je je salaris bijvoorbeeld rond de 22e van de maand, maak dan een maandelijkse opdracht aan voor de 25e.

Waarom werkt dit?

Er zijn een aantal aspecten die ervoor zorgen dat deze methode tot succes leidt. Om te beginnen zorgt automatisch sparen ervoor dat je het niet kunt vergeten. Ook als je een maand wat krap zit, gaat er automatisch geld naar je spaardoelen toe.

Misschien nog belangrijker is dat het geld minder zichtbaar is. Voorheen had ik een spaarrekening bij dezelfde bank als m’n betaalrekening. Ik kon met enkele klikken geld terugboeken en meteen uitgeven. Op het moment dat je dan op je betaalrekening krap zit, is het erg makkelijk en verleidelijk om snel even geld van je spaarrekening terug te boeken en vervolgens lekker uit te gaan met je vrienden.

Doordat mijn spaargeld nu bij een andere bank staat, waar zelfs het spaardoel aan het rekeningnummer hangt, doe ik dat niet meer. Als ik nu na een dure maand de vraag krijg of ik mee uit ga en ik zit krap bij kas, zeg ik sneller “nee”, dan dat ik geld uit een potje haal waar “Auto” of “Eigen huis” staat. Aan de andere kant: als ik zie dat ik nog geld op mijn betaalrekening heb, weet ik ook dat ik het gewoon uit mag geven aan leuke dingen, zonder me schuldig te voelen dat ik m’n spaardoelen niet ga halen.

Advertentie

Een gedachte over “Een andere auto: waar betaal ik het van?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s